tel.:+421 948 357 570

S geniálnou montážnou penou vyplníte každú škáru. Ktorá to ale je?

S geniálnou montážnou penou vyplníte každú škáru. Ktorá to ale je?
31. októbra 2019 Wordbajan Wordpress

Pamätáte si ešte na vyplňovanie škár okien, dverí či potrubia maltou? Nie? Tak to ste na tom dobre. Len spomienka na túto prácnu záležitosť totiž desí. Výrazným pokrokom a hlavne posunom vpred sa stali montážne peny, ktoré značne zefektívnili tento druh činnosti. Nie je však pena ako pena, preto sme sa rozhodli o nich napísať niečo viac.

Prelomový a hlavne všestranný pomocník

Tam, kde bola potrebné miešať sypké stavebné materiály vodou, pričom všetko veľmi dlho schlo, je dnes zapadnuté prachom. Niekedy navyše nebolo možné pracovať v mraze alebo v iných nepriaznivých podmienkach. Keď sme napríklad v kúpeľni potrebovali upevniť vaňu, už len príprava všetkého potrebného nás stála veľa času, úsilia aj nervov. Ba čo viac. Ani jej obmurovanie dokonale neriešilo únik toho najdôležitejšieho, teda tepla.

Dnes sa takýchto vecí už báť nemusíme. Montážne peny sú už dobre známym pomocníkom či už pri stavbe, rekonštrukcii alebo rôznych opravách a údržbách domu aj bytu. Dobre rozvinuté peny sa dnes dokonca nepoužívajú len na zapenenie okien a dverí, ale možno s nimi veľmi efektívne riešiť zatepľovací systém, nahradiť nimi maltu pri murovaní, rýchlo vyplniť prierazy v murive alebo utesniť otvory v strešných konštrukciách. Skvelé vlastnosti peny okrem toho možno využiť aj na lepenie a upevňovanie dosiek zo sadrokartónu, drevotrieskových dosiek či podobných materiálov.

Prečo vybrať správnu penu?

Univerzálne montážne peny sú síce všestranné, no môžu byť určené na špecifické používanie iba za určitých podmienok. Nie každá pena je teda doslova univerzálna. Zlou voľbou si totiž v lepšom prípade prirobíte prácu napríklad s čistením, v horšom prípade s odstraňovaním následkov, ktoré sa v budúcnosti určite prejavia. Čo sa môže stať napríklad pri použití peny tam, kde je príliš dlho vystavená UV žiareniu.

Trh je dnes tak široký, že si v podstate môžete vybrať z montážnych pien podľa základných požiadaviek – či chcete penu celoročnú, zimnú, vysokorozťažnú, nízkorozťažnú, protipožiarnu a pod. Vybrať si vie naozaj akýkoľvek kutil a aj pre laika tak môže byť práca s montážnymi penami rýchla a hlavne jednoduchá.

Emporio. Synonymum kvality za zaujímavé ceny

Pre komfort práce s penou je dôležitá aj rýchlosť jej vyzrievanie, ktorá môže byť u rôznych typov odlišná. Túto vlastnosť treba zohľadniť pri výbere peny pre použitie v situáciách, kedy jej budete potrebovať aplikovať väčšie množstvo a čakanie na vyzrievanie jednotlivých vrstiev by vás mohlo zbytočne zdržiavať. Rozsah ponuky jednotlivých výrobcov však umožňuje vybrať penu s veľmi presnou špecifikáciou požadovaných vlastností vrátane rýchleho či naopak pomalého vyzrievanie, požadovanej dĺžky tuhnutia v celom objeme alebo vyššiu/nižšiu expanzívnosť.

Farebnú paletu rôznych druhov montážnych pien ponúka už nejaký ten piatok značka Emporio, s ktorou spolupracujú viacerí obchodní partneri na trhu stavebníctva. Aj u nás v Slosmate si viete zaobstarať penu na montáže dverových zárubní a okenných rámov, vyplňovanie dutín, montážnych priestorov medzi panelmi, stennými priečkami, stropom a podlahou. Nechýbajú tiež nízkoexpanzné peny na vyplňovanie škár pri montáži okenných rámov a dverných zárubní, izolácii potrubných systémov a na utesňovanie priechodov v stenách. Ponuka je tiež rozšírená o montážnu studniarsku penušpeciálne vyvinutú penu na vysoko efektívne lepenie či protipožiarnu penu.

Pri výbere hlavne pamätajte, že nie je škára ako škára a že pokroková doba ponúka špeciálne druhy pien na špeciálne miesta. Keď sa pri stavbe či len rekonštrukcii budete tohto držať aj vy, tak skoro vaše zaizolované miesta musieť opravovať nebudete.

Zdroj: emporio-sk.comchatar-chalupar.czcasopispraktik­.czceskykutil.cz

0 Comments

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*